Paste your Google Webmaster Tools verification code here

Bufet pod Kombinatem

Bufet pod Kombinatem to nowa wystawa nowohuckiego oddziału MHK.

To swoista podróż do historii życia codziennego nowohucian, pokazanego przez pryzmat lokali gastronomicznych – począwszy od barów mlecznych, barów szybkiej obsługi i typu szwedzkiego, porzez stołówki hutnicze, Kasyno Huty im. Lenina czy kawiarnie i restauracje.

Bufet pod Kombinatem – Podróż po wystawie rozpoczniemy od barów, barów mlecznych, barów typu szwedzkiego i barów szybkiej obsługi. Spoglądając przez specjalne okienko zobaczymy dawne nowohuckie jadłodajnie. Wśród nich „Centralny” – najbardziej znany bar mleczny w Nowej Hucie, który powstał w 1956 roku i istnieje do dziś. Odwiedzimy też inne istniejące i nie bary mleczne i zwykłe takie jak „Bieńczycki”, „Mały”, „Przodownik”, „Pod zegarem”, „Na Skarpie”, „Kopciuch”. Do ciekawszych miejsc tego typu należały otwarty w 1958 roku bar „Bachus” – pierwszy bar samoobsługowy na terenie Nowej Huty oraz bar typu szwedzkiego„Marten”, otwarty w 1964.

Refleksja historyczna nie ominie też stołówek pracowniczych Kombinatu Huty im. Lenina, prowadzonych przez Oddział Zaopatrzenia Robotniczego. Zobaczymy, czym przyciągało otwarte w 1958 roku Kasyno Huty im. Lenina – kto w nim bywał kogo z honorami podejmowano a kto pracował. Barwne opowieści i pamiątki przekazała na wystawę m.in. pani Lena Motyka, kierująca stołówkami i Kasynem Huty im. Lenina. Mało kto wie, że w 1958 roku w Nowej Hucie gościł Anastas Mikojan, autor reform kulinarnych w Związek Radziecki, które po II wojnie światowej zostały przeszczepione na polski grunt. Na wystawie prezentujemy zdjęcia z tej wizyty.

Ważną częścią ekspozycji jest opowieść o nowohuckich kawiarniach i kulturze kawiarnianej. Pierwszą nowohucką kawiarnią była, „Stylowa”, otwarta 14 lipca 1956 roku. Do ciekawszych obiektów, zgromadzonych w tej części wystawy, oprócz bogatej ikonografii i elementów umeblowania należą pamiątki z pracy w tym lokalu przekazane przez jedną z pierwszych nowohuckich kelnerek panią Helenę Pietrzykowską. Przypominamy też inne kawiarnie takie jak „Krasnoludek”, a później „Mozaika”, „Lajkonik” i „Kokosanka”. Dowiemy się także jak spędzali popołudnie, wieczór w kawiarniach pierwsi nowohucianie latach 50., a jak bawiły się ich dzieci w latach 60 i 70. XX w. Do jakiej muzyki tańczono, co zamawiano, jak wyglądały te lokale. Na wystawie odtworzone zostało wnętrze kawiarni „Mozaika”.

Świąteczny konkurs bufetów w restauracji Ludowa przy os. Zgody – grupa kelnerów we wnętrzu restauracji. Kraków Nowa Huta 1970 fot. Janusz Podlecki wł. MHK

Dużo uwagi poświęcono nowohuckim restauracjom, zaczynając od najstarszej noszącej nazwę „Gigant” – w 1956 r. przemianowaną na „Lotos” – otwartą 22 lipca 1952 r. Za najbardziej elegancką restaurację w Nowej Hucie uchodziła „Arkadia” otwarta 30 grudnia 1957 roku. Już następnego dnia odbyło się w niej barwne, sylwestrowe widowisko, jakim był pierwszy „Bal z Fiołem”, który współtworzyli aktorzy. Bal wyróżniał się przede wszystkim oryginalnymi strojami, a jego urządzanie z czasem stało się zwyczajem restauracji. „Arkadia” była dwupoziomowym lokalem z antresolą, parkietem do tańca, mogącym pomieścić 300 gości. Przywołujemy także pamięć o innym bardzo eleganckim lokalu „Wiśle”, a także innych restauracjach: „Ludowej”, „Teatralnej”, „Halince-Jubilatce”, „Zachęcie” czy „Nowoczesnej”.

Poznamy też miejsca o gorszej renomie, często owiane złą sławą. Nowohuckimi lokalami, w których piło się na umór były „Oaza” na osiedlu Wysokim oraz położony na przeciwko bar „Orion” na os. Kazimierzowskim,  a także bar „Ekspres” przy ul. Kocmyrzowskiej. Od 1955 roku mieściła się tam restauracja „Krakowianka” z dansingiem. Potem lokal podzielono, z jednej części tworząc bar, a pozostałą przeznaczając na sklepy. Najgorszą opinię miała jednak restauracja „Przysmak”. W 1972 roku pisano w prasie, że w „Przysmaku” podaje się „bez względu na stan trzeźwości swoim konsumentom piwo i wódkę, chcąc szczycić się dużym utargiem”. Restauracja ta położona była w rejonie hoteli robotniczych, niektórzy przepijali w niej całe pensje nierzadko już w dniu wypłaty.

Wystawę można będzie oglądać od 26 października 2017 do 8 kwietnia 2018 roku. Towarzyszyć jej będzie wydawnictwo, będące kompendium wiedzy na temat nowohuckich lokali gastronomicznych, ich historii, anegdot z nimi związanych, a także wystroju ich wnętrz.

Zapraszamy!

Bufet pod Kombinatem

Kurator wystawy: Maria Wąchała-Skindzier

Czas trwania wystawy: 26.X.2017 r. – 8.IV.2018 r.

Miejsce wystawy: Dzieje Nowej Huty, od. Słoneczne 16

Tytuł wystawy: Bufet pod kombinatem

Wernisaż : 25 październik 2017 rok, godz.14.00, Dzieje Nowej Huty, od. Słoneczne 16


Program wydarzeń towarzyszących do wystawy „Bufet nad Kombinatem”:

05.11, 14.01.,18.02, godzina 12.00 oprowadzanie po wystawie w cenie biletu z kuratorką wystawy Marią Wąchałą-Skindzier.

02.12.  godzina 14.00 „Nigdy nie wiesz, kto stoi za kontuarem” historię kawiarki Eugenii Kurtin – opowiada Jerzy Karnasiewicz nowohucki artysta fotografik, autor albumu „Nowa Huta okruchy życia i meandry historii”.

03.12. godzina 14.00 „O tym, kto w Kasynie Huty bywał i jakie były tego skutki”. Wykład nostalgiczno-wspomnieniowy. Prowadzi Maria Wąchała-Skindzier.

10.12. godzina 14.00 Życie wieczorne w Nowej Hucie. Wykład Marii Wąchały-Skindzier.

13.01. godzina 14.00 Bary mleczne i stołówki – żywicielki ludzi pracy. Wykład Marii Wąchały-Skindzier.

10.02. godzina 14.00 Kto, co i gdzie jadał w Nowej Hucie? Wykład Marii Wąchały-Skindzier.

11.03. godzina 14.00 „Czy wiesz co jesz?” – warsztaty dla dzieci z Krzysztoforkiem. Prowadzi Maria Wąchała-Skindzier i Dariusz Cyfka.

Dodaj komentarz

Translate »